Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek,8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
621
Valaki megoldaná? Legyenszives..
Hiába töröm magamat órák óta nem sikerül rájönni.
Előre is köszönöm.
(AMELYIK BE VAN KARIKÁZVA!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az első mondat szerint a 60 fő 40%-a volt már török basa vagy római császár.
60-nak a 40%-a úgy számolható ki, hogy 60*0,4 = 24
Tehát 24-en voltak valamelyik jelmezben a kettő közül.
A második mondat szerint ezek negyede volt mindkettő.
24-nek a negyede 6
Tehát hatan voltak mindkét jelmezben.
A harmadik mondat szerint török basa jelmezben 12-vel voltak többen, mint római császár jelmezben.
Ha a csak római császár jelmezben lévőket x-szel jelőljük, a római jelmezben összesen x+6-an voltak, míg török jelmezben x+12+6-an (amiből x+12 csak török basa jelmezben volt). Na most nézzük összesen:
x (csak római) + 6 (mindkettő) + x+12 (csak török) = 24 (az osztály 40%-a)
Felírva az egyenletet:
x+6+x+12=24
2x+18=24
2x=6
X=3 csak római jelmezes volt
X+12=15 csak török jelmezes volt
Török jelmezt összesen 15+6=21 fő viselt. 21/60=0,35=35% volt már basa
Csak török pasa, vagy csak római császár összesen 15+3=18 fő volt. 18/60=0,3=30% volt pontosan az egyik.
Legfeljebb az egyik 15+3+(60-24 akik egyik sem voltak)=54fő volt. 54/60=0,9=90%
0