Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, erőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
380
Egy 40kg-os csomag a vízszintes padlón csúszva 5m/s sebbességről 2m/s sebességre lassul 6s
alatt. Határozzuk meg az állandónak tekintett fékezőerő nagyságát! Ebben a feladatban a fékező erőn kívül semmilyen más, feladat szempontjából ényeges erő nem hat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`\sumF=m*a`

`a=(\Delta v)/(\Delta t)=(5 m/s - 2 m/s)/(6 s)=1/2 m/(s^2)`

`m=40kg`
A lassulás: `a=1/2 m/(s^2)`

`F=(\Delta I)/(\Delta t)=(40kg*(5 m/s - 2 m/s))/(6 s)=20 N`
Ha előjelesen néznénk, szépen kijönne, mert a gyorsulás negatív előjelű, hisz lassulásról van szó, és ez a 20N fékező erő is negatív (haladási iránnyal elentétes) irányban mutatna.

Maga a fékező erő több erő együttese, ez lehet a súrlódás, közegellenállás, meg még ezer dolog, de talán ezek a legvalószínűbbek :) .
Módosítva: 4 éve
1