Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kettőssó tömegének kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
816
Ha 5 g CuSO4·5H2O-ot és 3,49 g K2SO4-ot oldottunk fel együtt, mekkora tömegű K2Cu(SO4)2·6H2O kettőssó várható? Mi az elméleti maximum? Mr(CuSO4)= 159,61, Mr(K2SO4) = 174,26, Mr(H2O)= 18,02
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
5 g `CuSO_4*5H_2O` az `5/249.71` = 0,02 mol

3,49 g `K_2SO_4` pedig `3.49/174.26` = 0,02 mol

Keletkezik 0,02 mol kettőssó, ami `0.02*(159.61+174.26+6*18.02)` = `color(red)("8,852 g")`.
1