Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
541
NaCl-dal szennyezett CsCl mintát kénsavval szárazra párolva (elfüstölve) a megfelelő szulfátok keverékét kapjuk. 1.026 g mintából kiindulva 1.131 g szulfát keletkezik.

Hány tömegszázalék volt a minta NaCl tartalma?
Segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M_(CsCl)` = 168,4 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

`M_(Cs_2SO_4)` = 361,8 `g/(mol)`

2 `NaCl` + `H_2SO_4` = `Na_2SO_4` + 2 `HCl`

2 `CsCl` + `H_2SO_4` = `Cs_2SO_4` + 2 `HCl`

A kiindulási mintánkban van x g `NaCl` és 1,026-x g `CsCl`.

Ezek rendre `x/58.5` és `(1.026-x)/168.4` mol.

Keletkeznek feleannyi mólok: `x/(2*58.5)` és `(1.026-x)/(2*168.4)` mol.

Ezek grammban: `(142*x)/(2*58.5)` és `(361.8*(1.026-x))/(2*168.4)` és ezek együtt nyomnak 1,131 g-ot.

`(142*x)/(2*58.5)+(361.8*(1.026-x))/(2*168.4)=1.131`

Az egyenlet megoldása gondolom nem okoz nehézséget.

x = 0,207

1,026 g mintában van 0,207 g `NaCl`

100 g mintában van `100/1.026*0.207` = 20,159 g `NaCl`

A minta 20,159 tömeg% `NaCl`-szennyezést tartalmaz.
0