Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogyan kell megoldani?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
725
A tó fenekéről akarunk felemelni egy 9 dm térfogatú követ, melynek

sürüsége 2,6 Mekkora erőre van szükség, amíg a víz alatt törté-

ténik az emelés? Mekkora erővel tudjuk a levegőben egyenletesen

emelni a testet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A test tömege:

m = `rho*V` = `9*2.6` = 23,4 kg

A test súlya:

`F_g` = `m*g` = `23.4*10` = 234 N

Ez a válasz a második kérdésre.

Most kiszámoljuk a felhajtóerőt. A felhajtóerő egyenlő nagyságú a test által kiszorított víz súlyával. A víz súlyának kiszámításához tudjuk a kő térfogatát (9 `dm^3`), ennyi víznek a tömege `m_v` = `rho_v*V_k` = `1*9` = 9 kg. Ennyi víznek a súlya:

`F_f` = `m_v*g` = `9*10` = 90 N

A két erő különbsége lesz a tartóerő:

`F_t` = `F_g-F_f` = 234-90 = 144 N; ennyi erővel történik az emelés.
1