Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatok 10o. Sürgős lenne.

Főoldal » Középiskola » Kémia
404
1)Egy szénhidrogénmolekula tömege 44 g, 81,8% a széntartalma, 18,2% a hidrogéntartalma. Melyik molekuláró van szó?(összegképlete).
2)Egy szénhidrogénmolekula tömege 30 g, 80% a széntartalma, 20% a hidrogéntartalma. Mi az összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1, `C_xH_y`

44 g szénhidrogén:

`44*81.8/100` = 36 g C, ami `36/12` = 3 mol és

`44*18.2/100` 8 g H, ami `8/1` = 8 mol H.

A keresett összegképlet: `C_3H_8` (propán).

2, `C_xH_y`

30 g szénhidrogén:

`30*80/100` = 24 g C, ami `24/12` = 2 mol és

`30*20/100` 6 g H, ami `6/1` = 6 mol H.

A keresett összegképlet: `C_2H_6` (etán).
1