Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1041
Egy téglalap két oldala a=5 és b=12 egység hosszúságú. A rövidebb oldala mint tengely körül megforgatjuk a téglalapot.
a) Mekkora az így kapott forgástest felszíne és térfogata?
b) Határozzuk meg annak a testnek a felszínét és a térfogatát, amelyet akkor kapunk, ha a téglalapot a hosszabbik oldala körül forgatjuk meg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hengereket kapunk

a,

m = 5 cm

r = 12 cm

A = `2*r^2*pi` + `2*r*pi*m` = `2*12^2*3.14` + `2*12*3.14*5` = 1281,12 `cm^2`

V = `r^2*pi*m` = `12^2*3.14*5` = 2260,8 `cm^3`

b,

m = 12 cm

r = 5 cm

A = `2*r^2*pi` + `2*r*pi*m` = `2*5^2*3.14` + `2*5*3.14*12` = 533,8 `cm^2`

V = `r^2*pi*m` = `5^2*3.14*12` = 942 `cm^3`
0