Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz fogalmak SOS holnap dogát írok

276
Hideg övezet fogalma, Mérsékelt övezet fogalma, Népességfogyás fogalma, Elöregedő társadalom fogalma, Europid fogalma, Nemzetállam fogalma, Többnemzetiségű állam, Nemzeti kisebbség, Bevándorlás, Nyelvcsalád, Piacgazdaság, Tervgazdálkodás
Ezek a fogalmak kellenének szépen megfogalmazva! Elöre is nagyon köszönöööm! <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
földrajz, fogalmak
0
Általános iskola / Egyéb

Válaszok

2
KÖNYÖRGÖK SEGÍTSETEEEK
1

A hideg övezet
Földünk leghidegebb övezete, ahol az évi középhőmérséklet mindenütt 0 °C alatt marad, a havi átlagok nyáron sem emelkednek 10 °C fölé. Éghajlatát az állandóan a sarkok fölött tartózkodó fagyos anti ciklonok és a felőlük fújó sarki szelek határozzák meg.
A sarkokhoz közeledve a téli éjszaka és a nyári nappal hossza néhány napról fél évre nő. A mérsékelt övezettel szomszédos oldalon az év rövid nyárra és hosszú télre, tehát két évszakra tagolódik; a hideg övezet sarkok felőli oldalán egész esztendőben fagy, állandósul a tél.

Mérsékelt övezet
A mérsékelt övezet legkiegyensúlyozottabb éghajlatú tartományai. Nyarukat hűvös, telüket enyhe, óceáni eredetű légtömegek mérséklik, amelyeket a nyugati szelek csapadékos ciklonokkal kísérve szállítanak. A tenger lassú fölmelegedése és lassú lehűlése miatt az átmeneti évszakok hosszúak.
Az évi 800-1500 mm csapadék időbeli eloszlása egyenletes, túlnyomó része eső, a havazás ritka. A levegő páratartalma állandóan magas, gyakori a köd; a napsütéses órák száma kicsi. A napi és évi hőingadozás egyaránt csekély.
A folyók vízjárása egyenletes. A kőzetek pusztulását a mállás, a felszínalakulást a csapadék- és folyóvizek irányítják.


Népességfogyásnak nevezik a negatív demográfiai folyamatot.
Előidézője lehet háború, járvány is, de egyértelmű külső hatás nélkül is létrejöhet.

Elöregedő társadalom fogalma
A népesség a születések, halálozások és vándorlások következtében állandóan cserélődik, a nemzedékek váltakozása révén időről időre megújul. Az említett tényezők folyamatosan módosítják a kormegoszlást. A népesség korösszetétele tulajdonképpen ezeknek a folyamatoknak a változásait összegezi.

Europid nagyrassz
Az europid vagy kaukázusi nagyrassz jellemző vonásai a domború arc, keskeny orr. A szőrzet többnyire egyenes. Általában a magasabb termet a jellemző rá, de előfordulnak alacsonyabb csoportok is. Feltételezett hazája a Kaukázus.

Nemzetállam
A nemzetállam olyan államot jelent, amely népessége összetétele etnikai szempontból homogén. Ez olyan esetben jön létre, amikor egy állam határai egybeesnek a többséget alkotó nemzet etnikai határaival.


0