Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
614
Egy síkkondenzátor 120 cm 2 területű lemezeit 1,5 mm vastag légréteg szigeteli el egymástól.
a) Határozzuk meg a kondenzátor kapacitását!

b) Mennyi a kondenzátor lemezei közötti térerősség, ha 1000 V feszültséget kapcsolunk rájuk?

c) Legfeljebb mekkora feszültség engedhető meg a lemezek között, ha 2000 k V m térerősség felett átütés következik be?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A = 120 `cm^2` = 0,012 `m^2`

d = 1,5 mm = 0,0015 m

`epsilon_r` = 1

`epsilon_0` = `8.85*10^(-12)` `(A*s)/(V*m)`

C = `epsilon_r*epsilon_0*A/d` = `8.85*10^(-12)*1*0.012/0.0015` = `7.08*10^(-11)` F = 70,8 pF

b,

E = `U/d` = `1000/0.0015` = `6.dot(6)*10^5` `V/m`

c,

`U=E*d` = `2*10^6V/m*0.0015m` = 3000 V.
0