Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy légpárnás sínen futó kiskocsi

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
785
Köszönöm előre is, aki el tudja magyarázni ez, hogy, jön ki. :)

Egy légpárnás sínen futó kiskocsi 3 m/s nagyságú sebességgel halad a sin végén levő ütköző felé,
ahonnan 2,8 m/s nagyságú sebességgel pattan vissza. Mekkora az átlagsebessége, amíg kiindulási
helyére visszaér?(A súrlódástól tekintsünk el!) És az átlagos sebességnagysága? [0, ill. 2,897 m/s]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

A sebesség nagyságnál arra gondolhat, hogy mekkora az elmozdulás és ezt osztja az idővel. Mivel az elmozdulás nulla, így az átlagsebességvektor is nulla.

s utat megtette `t_1` = `s/v_1` = `s/3` s alatt.

vissza az s utat megtette `t_2=s/v_2` = `s/2.8` s alatt.

A `2*s` utat megtette `(s/3+s/2.8)` s alatt. Így az átlagsebessége:

`v_("átlag")` = `(2*cancel(s))/(cancel(s)/3+cancel(s)/2.8)` = `2/(1/3+1/2.8)` = 2,897 `m/s`.
0