Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex gyökök algebrai alakja.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
463
Határozza meg a z^3+(-2+i2√3)z =0 egyenlet komplex gyökeinek algebrai alakját!
Köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, számok, Gyökvonás, komplex
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Most egy szokatlan megoldási módszert mutatnák be. Megmutatom, hogy miként lehet a
"józan paraszti ész"-szel a megoldáshoz jutni.
Az egyenlet paramétereit egy kis időre valós számokként kezeljük és szorzattá alakítjuk.
`z^3+(-2+i2sqrt(3))z =0 iff z*(z^2-2+i2sqrt(3))=0` Amiből következik, hogy `z_1=0`,
`z_2=sqrt(2-2sqrt(3)i)` és `z_3=-sqrt(2-2sqrt(3)i)`. Vegyük észre, hogy `2-2sqrt(3)i` egy
teljes négyzet, mert `(sqrt(3)-i)^2=2-2sqrt(3)i`. Így aztán `z_2=sqrt(3)-i` és `z_3=-sqrt(3)+i`.

Módosítva: 4 éve
1