Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia tömegszázalékos/keveréses feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
514
Sziasztok! 111 A, meg a 112 es A részét nem igazán sikerül megcsinálnom,ezért kérem a segítségeteket. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
111 A

Az oldat tömege

m = `rho*V` = `10*1.83` = 18,3 g

18,3 g oldatban van `18.3/100*98` = 17,934 g, ami `17.934/98` = 0,183 mol kénsav; ez van hígítva 1 `dm^3`-re, szóval

A készített kénsav-oldat 0,183 `(mol)/(dm^3)`-es.

112 A

A készítendő oldat

5 `dm^3`-ében van `5*1` = 5 mol kénsav; ez pedig `5*98` = 490 g

100 g tömény kénsavban van 98 g kénsav

mennyiben van 490 g kénsav?

x = `490/98*100` = 500 g tömény kénsavból indultunk ki, aminek a térfogata:

V = `m/rho` = `500/1.83` = 273,2 `cm^3`.
0