Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni ezeknek a feladatoknak a megoldásában?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
572
1.) 95,0 százalékos tisztaságú CaH2-ből vízzel H2-t fejlesztünk. Mennyi CaH2-re van szükség
ahhoz, hogy egy 50,0 dm3-es tartályt 202 650 Pa nyomású 25,0 °C-os H2-nel megtöltsünk? A
fejlesztőkészülékben 4,00% veszteséggel kell számolnunk.
CaH2 + 2 H2O = Ca(OH)2 + 2 H2

2.) Hány m3 60,0 °C-os és 102 658 Pa nyomású klórgáz szükséges 240 kg KClO4 előállításához, ha
a klórgáz 8,00 százaléka elvész?
2 KOH + Cl2 =KCl + KOCl + H2O
3 KOCl = KClO3 + 2KCl
2 KClO3 = KClO4 + KCl + O2

3.) Számítsuk ki, hogy hány cm3 10,0 százalékos sósavoldat (sűrűség 1,05 g/cm3) szükséges
132 gramm 95,0 százalékos tisztaságú ZnCO3 oldásához, ha a sósavat 15,0 százalékos
feleslegben alkalmazzuk!
ZnCO3 + 2 HCl = ZnCl2 + H2O + CO2
Számítsuk ki, hogy a keletkezett oldatban hány mólszázalék ZnCl2 van! (A szennyezés HCl-ban
oldhatatlan.)

4.) 50,0 gramm 40,0 °C-on telített BaCl2-oldathoz 30,0 gramm 49,0 százalékos vizes kénsavoldatot
csepegtetünk. Hány gramm BaSO4 válik ki és milyen lesz a keletkezett oldat százalékos
összetétele? 40,0 °C-on 100,0 gramm víz 40,7 gramm BaCl2-ot old.
BaCl2 + H2SO4 = BaSO4 + 2 HCl

5.) A brómot a tárolás és a szállítás megkönnyítése végett vasforgáccsal kötik meg 2FeBr3 ∙ FeBr2
alakjában. Mennyi annak az üzemnek az évi vasforgácsszükséglete (250 munkanapot számítva),
amely naponta 750 tonna 0,0300 százalék brómot tartalmazó szilvinitet (ásványi KCl) dolgoz
fel?

Fehér foszforból 63,0 százalékos HNO3-oldattal 40,0 százalékos foszforsavoldatot állítanak elő
a következő rendezendő egyenlet szerint:
P + HNO3 = H3PO4 + NO.
Határozzuk meg az egyenlet együtthatóit és pótolja a hiányzó vizet! Hány kg 40,0 százalékos
foszforsav állítható elő 2,500 kg foszforból, ha a kitermelés 80,0 százalékos?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#kemia, #számolások, #gáztörvény, #sztöchiometria
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

3
Csatoltam képet.
0

Szia!

Megcsináltam a feladatokat, kivéve az 5. brómos feladatot! Annak a megoldásában nem vagyok egészen biztos, így arra még várok, hogy meglegyen a megoldása! :)

Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (46 éves kémia, matematika korrepetáló)
0

Szia!

Itt a pótlás és a 6. feladat (foszforos) másik megoldása, de itt is ugyanaz az eredmény jött ki! :)
Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (46 éves korrepetáló)
0