Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
569
Egy vas(II)-t és vas(III)-at is tartalmazó mintából 100,00 cm3 törzsoldatot készítünk. A törzsoldat 10,00 cm3-es részleteivel elvégezzük a Zimmermann szerinti meghatározást. Az első lépésben átlagosan 6,97 cm3 0,01223 M koncentrációjú kálium-permanganát-oldat fogy. A második lépés előtt a bürettát újratöltjük, az átlagfogyás ebben a lépésben 15,74 cm3. Hány mg vas(II)-t illetve vas(III)-at tartalmazott az eredeti minta? Írd fel a Zimmermann-módszernél lejátszódó összes kémiai reakció egyenletét is! Fe: 55,85
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

Első lépés:

5 `Fe^(2+)` + `MnO_4^-` + 8 `H^+` = 5 `Fe^(3+)` + `Mn^(2+)` + 4 `H_2O`

Az első lépésben csak a vas(II)-t határozzuk meg.

6,97 `cm^3` `KMnO_4`-oldatban van `6.97*0.01223` = 0,08524 mmol `KMnO_4`; ez fogyaszt ötszörannyi, azaz `0.08524*5` = 0,4262 mmol vas(II)-t.

Ez van 10 `cm^3`-ben, 100 `cm^3`-ben van 4,262 mmol vas(II), ami `4.262*55.85` = 238 mg vas(II).

Második lépés:

A második lépésben az összes vas(III)-at redukáljuk vas(II)-vé:

2 `Fe^(3+)` + `Sn^(2+)` = 2 `Fe^(2+)` + `Sn^(4+)`

Ezután az összes vasat határozzuk meg az első egyenlet alapján.

15,74 `cm^3` oldatban van `15.74*0.01223` = 0,1925 mmol `KMnO_4`, ez reagál ötszörannyi, azaz `5*0.1925` = 0,9625 mmol vassal, ez van 10 `cm^3`-ben.

100 `cm^3`-ben van 9,625 mmol vas, ennek a tömege `9.625*55.85` = 537,56 mg vas. Ez az összes vas, ebből levonva az első titrálás során mért 238 mg vas(II)-t;

a vas(III) mennyisége 537,56-238 = 299,56 mg vas(III)-at tartalmazott az oldat.
1