Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
553
a. Egy meghatározandó keverék kálium-nitritet és kálium-nitrátot tartalmaz. Ebből 0,2505 g-ot mérünk be egy meghatározáshoz. Vízben való oldás után savas közegben, KMnO4 oldattal titráljuk a mintát. A 0,01 mol/dm3 koncentrációjú mérőoldatból a mért fogyás 5,57 cm3. Hány %(m/m) a minta a kálium-nitrit tartalma?

b. ~0,02 M KMnO4-mérőoldat pontos koncentrációját szeretnénk meghatározni. Ehhez 0,6705 g szilárd nátrium-oxalátból 100,00 cm3 törzsoldatot készítünk, melynek 10-10,00 cm3-es részleteit titrálólombikba mérjük, hozzáadunk ~20 cm3 desztillált vizet, 10 cm3 10 (m/m)%-os H2SO4-oldatot, valamint ~0,2 g MnSO4-ot. Forrón KMnO4-mérőoldattal titrálva a
fogyások a következők: 8,94 cm3, 8,97 cm3 és 8,96 cm3. Számítsuk ki a KMnO4-mérőoldat pontos koncentrációját (MNa2(COO)2 = 134,00 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

5 `NO_2^-` + 2 `MnO_4^-` + 6 `H^+` = 5 `NO_3^-` + 2 `Mn^(2+)` + 3 `H_2O`

5,57 `cm^3` `KMnO_4`-oldatban van `5.57*0.01` = 0,0557 mmol `KMnO_4`

Az egyenlet szerint ez reagál `0.0557/2*5` = 0.139 mmol `KNO_2`-tel.

`M_(KNO_2)` = 85 `g/(mol)`

13,925 mmol `KNO_2` tömege `0.139*85` = 11.84 mg

250,5 mg keverékben van 11,84 mg `KNO_2`

100 g keverékben van `100/250.5*11.84` = 7,725 g `KNO_2`

A keverék `KNO_2`-tartalma 7,725 tömeg%.

b,

2 `MnO_4^-` + 5 `(COO)_2^(2-)` + 8 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 10 `CO_2` + 8 `H_2O`

0,6705 g `Na_2(COO)_2)` az `0.6705/134` = 5 mmol, ezt öntjük fel 100 `cm^3`-re.

10 `cm^3` oldatban van `10/100*5` = 0,5 mmol oxalát

Ez reagál `0.5/5*2` = 0,2 mmol `KMnO_4`-tal.

A fogyás átlag `(8.94+8.97+8.96)/3` = 8,956 `cm^3`.

`8.95dot(6)` `cm^3` oldatban van 0,2 mmol `KMnO_4`

1000 `cm^3` oldatban van `1/0.895dot(6)*0.2` = 0,02233 mol `KMnO_4`

Az oldat pontos koncentrációja 0,02233 `(mol)/(dm^3)`.
1