Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
651
Másodfokúra visszavezethető exponenciális egyenlet: kérem valaki vezesse le
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`4^x+32=2^(x+3)+2^(x+2)`

`(2^x)^2+32 = 2^x*8+2^x*4`

`2^x` = a

`a^2+32=12a`

`a^2-12a+32` = 0

`(a-4)*(a-8)` = 0

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`a_1` = 4 = `2^x`

`x_1` = `(log4)/(log2)` = 2

`a_2` = 8 = `2^x`

`x_2` = `(log8)/(log2)` = 3
0