Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
619
a. 0,0500 M oxálsav 10 ml-es részleteit titrálva K-permanganáttal kénsavas közegben, a fogyások átlaga 8,86 cm3. Mennyi a mérőoldat koncentrációja?

b. 1,20 g H2O2-oldatot 500,00 cm3-re töltünk fel. 50,00 cm3-es részletét 0,0130 mol/dm3 koncentrációjú KMnO4-oldattal
savas közegben titráljuk. A fogyás 30,80 cm3. Hány %(m/m)-os a minta H2O2--ra? (MH2O2 = 34,00 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

2 `MnO_4^-` + 5 `(COO)_2^(2-)` + 16 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 10 `CO_2` + 8 `H_2O`

10 ml oxálsav-oldatban van `10/1000*0.05` = 0,5 mmol oxálsav.

Az egyenlet szerint ez reagál `0.5/2*5` = 1,25 mmol permanganáttal

8,86 `cm^3` oldatban van 1,25 mmol `KMnO_4`

1000 `cm^3` oldatban van `1/8.86*1.25` = 0,141 mol `KMnO_4`

A `KMnO_4`-oldat 0,141 `(mol)/(dm^3)`-es.

b,

2 `MnO_4^-` + 5 `H_2O_2` + 6 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 5 `O_2` + 8 `H_2O`

30,8 `cm^3` `KMnO_4`-oldatban van `30.8/1000*0.013` = 0,4 mmol

Ez reagál az egyenlet szerint `0.4/2*5` = 1 mmol `H_2O_2`-dal.

50 `cm^3` oldatban van 1 mmol `H_2O_2`

500 `cm^3` oldatban van 10 mmol `H_2O_2`, ami `10*34` = 340 mg = 0,34 g `H_2O_2`

1,2 g alapoldatban van 0,34 g `H_2O_2`

100 g oldatban van `100/1.2*0.34` = `28.dot(3)` g `H_2O_2`

A kiindulási `H_2O_2` oldatunk `28.dot(3)` tömeg%-os.
1