Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
531
225 mg kristályvízmentes FeCl3-ot (M=162,35g/mol) tartalmazó oldatot permanganometriás módszerrel határozunk meg. Mennyi lenne a fogyás, ha a KMnO4 mérőoldat koncentrációja 0,0106 mol/dm3, és feltételezzük, hogy az ekvivalenciapont és a végpont egybeesik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az a helyzet, hogy permanganometriával vas(II)-t lehet meghatározni, nem pedig vas(III)-at, ráadásul a klorid is zavarja a rendszert eléggé. Szóval úgy történik a meghatározás, hogy a a vas(III)-at redukálják vas(II)-vé, pl ón(II)-vegyülettel, utána jöhet a permanganometria. A kloridot pedig kalomellel kicsapják.


5 `Fe^(2+)` + `MnO_4^-` + 8 `H^+` = 5 `Fe^(3+)` + `Mn^(2+)` + 4 `H_2O`

225 mg `FeCl_3` az `225/162.35` = 1,386 mmol

Ehhez szükséges az egyenlet szerint ötödannyi, azaz `1.386/5` = 0,277 mmol `KMnO_4`

1000 `cm^3` oldatban van 10,6 mmol `KMnO_4`

Mennyi oldatban van 0,277 mmol `KMnO_4`?

x = `0.277/10.6*1000` = 26,15 `cm^3` fogy a mérőoldatból.
1