Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1434
Egy vonat sebességének változását az idő függvényében az ábra mutatja. A vonat 4 percig gyorsul, 40 percig egyenletesen halad, majd 2 perc alatt leáll. A vonat 46 perc alatt 51,6 km utat tesz meg.
Mekkora a vonat sebessége, amikor egyenletesen halad?
Csak a megoldást tudom, de hogy hogy lett annyi...(20m/s)
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gyorsulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
időt át kell váltani másodpercbe, utat m-re. (240 s, 2400 s, 120 s; 51600 m)

`s_1=a/2*t_1^2`

`s_2=v*t_2` = `a*t_1*t_2`

`s_3`=`v*t_3-(a/2)*2*t_3^2` = `a*t_1*t_3-a*t_3^2`

`s_1+s_2+s_3` = 51 600 = `a/2*t_1^2+a*t_1*t_2+a*t_1*t_3-a*t_3^2` = `a*(t_1^2/2+t_1*t_2+t_1*t_3-t_3^2)`

a = `s_ö/(t_1^2/2+t_1*t_2+t_1*t_3-t_3^2)` = `51600/(240^2/2+240*2400+240*120-120^2)` = `0.08dot(3)` `m/s^2`

v = `a*t_1` = `0.08dot(3)*240` = 20 `m/s`
Módosítva: 4 éve
1

A függvény alatti terület (trapéz területe) az utat adja=51,6 km (51600m)
A trapéz magassága éppen a keresett sebességgel egyenlő
A trapéz nagy alapja 46perc (46 egység)
A kis alapja 40 perc (40 egység)
A két alap összege (ez kell a terület számításához) 86 perc=(5160sec)
Fölírva a trapéz területét
51600=((5160)/2)·v (itt a "v" a trapéz magassága) (rendezve az egyenletet!
2·51600/5160=v
20=v
1