Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
709
Sziasztok.
Primtenyezos felbontás segítségével hozd egyszerűbb alakra?
Ez lenne, hogy hogyan???
Válaszokat elore is köszi.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyiket megcsinálom. 48 prímtényezői:
48 | 2
24 | 2
12 | 2
6 | 2
3 | 3
1
Vagyis 48 = 2⁴·3
Ezért 48³ = (2⁴·3)³ = 2¹²·3³
Ugyanígy a többit is fel kell írni prímek hatványaként. Nem részletezem, csináld meg:
50⁴ = (2·5²)⁴ = 2⁴·5⁸
36² = (2²·3²)² = 2⁴·3⁴
Tehát a számláló összevonva:
2²⁰·3⁷·5⁸
Ez idáig megvan?

Ugyanezt kel csinálni a nevezővel is, aztán egyszerűsíteni.

Próbáld meg, aztán szólj, hogy megy-e.
Módosítva: 8 éve
0