Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtes egyenlőtlenség

Főoldal » Középiskola » Matematika
425
Csatoltam a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felt: 4-x `ne` 0 `rightarrow` x `ne` 4

Egy tört akkor kisebb, mint nulla, ha:

1. A számláló negatív, a nevező pozitív:

`7+x lt 0 cap 4-x gt 0`

`x lt -7 cap x lt 4` `rightarrow` `x lt -7`

2. A számláló pozitív, a nevező negatív:

`7+x gt 0 cap 4-x lt 0`

`x gt -7 cap x gt 4` `rightarrow` `x gt 4`

Megoldás: `x in RR|x: ]-oo;-7[ cap ]4;oo[`

Ellenőrzés:

1.`x = -10`-re igaz

2. `x =-7`-re egyenlőség, hamis

3. `x=0`-ra hamis

4. `x=4`-re nincs megoldás

5. `x=5`-re igaz
0