Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
545
B feladat kellen, kérlek seguts
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
16b

`a_1` = -7

`a_4` = `a_1*q^3` = -189

`q^3` = `(-189)/(-7)` = 27

q = `root(3)(27)` = 3

`S_n` = `a_1*(q^n-1)/(q-1)` = `(-7)*(3^n-1)/(3-1)` = -68887

`3^n-1`=`(-68887)*2/(-7)` = 19682

`3^n=19683`

`n*log3 = log 19683`

n = `(log19683)/(log3)` = 9

n értéke 9.
0