Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MÉRTANI SOROZAT

Főoldal » Középiskola » Matematika
416
21 b kellene, kérlek segítsetek levezetni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
21 b

`a_1` = 5

`a_2+a_3` = `a_1*q+a_1*q^2` = `5(q+q^2)` = 10

`q+q^2=2`
`q^2+q-2=0`

`(q-1)*(q+2)` = 0

Szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`q_1` = 1

`a_1` = `a_2` = `a_3` = `a_n`

Ekkor:

`S_7` = `7*a_1` = `7*5` = `color(red)(35)`.

`q_2` = -2

Ekkor pedig:

`S_7` = `a_1*(q^n-1)/(q-1)` = `5*((-2)^7-1)/(-2-1)` = `5*(-129)/(-3)` = `color(red)(215)`.
0