Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!! KÉMIA!!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
458
Valaki segítene? :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Klór és hidrogén: kémiai

cink és sósav: kémiai

tea édesítése: egyéb

vaspor lángba: kémiai

oxigén előállítása: kémiai

ammónia képződése: kémiai

kó leesése: egyéb

víz forralása: halmazállapot-változás

2,

hidrogén: elem

kálium-oxid: vegyület

ammónia: vegyület

ammónium-klorid: vegyület

kénsav: vegyület

cukros mák: keverék

földgáz: keverék

nátrium-hidroxid: vegyület

klór: elem

nitrogén: elem

vas: elem

levegő: keverék

kén: elem

réz: elem

3,

kalcium: proton: 20, elektron: 20, külső: 2, elektronhéj: 4, elektronszerkezete: `4s^2`, 1 mol tömege: 40 g, 120 g

szénatom: 6, 6, 4, 2, `2s^2 p^2`, 12 g, 36 g

nátrium: 11, 11, 1, 3, `3s^1`, 23 g, 69 g

oxigén: 8, 8, 6, 2, `2s^2 p^4`, 16 g, 48 g

4,

oxigén: `O_2`; 2 mol; 64 gramm

ammónia: `NH_3`, 0,5 mol; 8,5 gramm

hidrogéngáz: `H_2`; `1/4` mol; `1/2` gramm

ammónium-klorid: `NH_4Cl` 5 mol; 267,5 gramm

szén-dioxid: `CO_2`; 0,25 mol; 11 gramm

kalcium-hidroxid: `Ca(OH)_2`; 0,1 mol; 7,4 gramm

kénsav: `H_2SO_4`; 10 mol; 980 gramm

magnézium-oxid: `MgO`; 3 mol; 120 gramm

vízmolekula: `H_2O`; 10; 10

hidroxidion: `OH^-`; 9; 10

oxóniumion: `H_3O^+`; 11; 10

ammónia: `NH_3`; 10; 10

ammóniumion: `NH_4^+`; 11; 10

6,

savas

savas, semleges

savas

lúgos

lúgos

semleges

7,

20+130 = 150 g az oldat tömege

150 g oldatban van 20 g só

100 g oldatban van `100/150*20` = `13.dot(3)` g só

Az oldat `13.dot(3)` tömeg%-os.

b, felére pároljuk, az oldat tömege `150/2` = 75 g.

75 g oldatban van 20 g só

100 g oldatban `100/75*20` = `26.dot(6)` g só.

Az oldat `26.dot(6)` tömeg%-os lesz.

c,

Ez most az alapoldatra vonatkozik vagy a bepároltra? Legyen az alapoldat.

Az új oldat tömege: `150*4` = 600 g

600 g oldatban van 20 g só

100 g oldatban van `100/600*20` = `3.dot(3)` g só

Az oldat `3.dot(3)` tömeg%-os.

8,

S + `O_2` = `SO_2`

96 g oxigén az `96/32` = 3 mol oxigén

3 mol oxigénből keletkezik 3 mol kén-dioxid, aminek a tömege `3*64` = 192 g.

9,

2 `H_2` + `O_2` = 2 `H_2O`

128 g oxigén az `128/32` = 4 mol; ez reagál kétszerannyi, vagyis 8 mol hidrogénnel, aminek a tömege `8*2` = 16 gramm.
0