Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Higitas es ph szamitas?

Főoldal » Középiskola » Kémia
449
Koszonom szepen elore is a segitseget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: A telített ammónium-klorid oldat sűrűségét én a 20 fokossal közelítettem, ami kb. 1,073 g/cm³-nyi!
A kiindulási koncentráció 0,02535 mol/dm³,legyen az átalakult koncentráció x, akkor felírható a savi disszociációs állandóra, hogy (10-¹⁴/1,79×10-⁵)=(x²/0,02535-x) egyenlet, ebből x körülbelül 3,7626×10-⁶ mol/dm³, tehát a pH 5,425 lesz! :)
2. feladat: Előbb a disszociációs állandót számoljuk (bázisállandót), ami K(b)=(2,7542×10-³)²/0,497246= 1,5255×10-⁵ mol/dm³-nek adódik. Innen egy másik másodfokú egyenlettel: y²/(0,1-y)=1,5255×10-⁵ egyenletből y-ra adódik, hogy y = 1,2275×10-³ mol/dm³, ez a hidroxidionok koncentrációja, pOH=-lg(1,2275×10-³)=2,91 lesz, a pH=14-pOH=14-2,91=11,09 értékű! :)

Remélem, érthetően írtam le a levezetéseket! :)
0