Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
1853
1. Hány mérkőzést játszik 12 csapat összesen, ha mindegyik mindegyikkel egyszer játszik?
2. Egy sakkegysület játèkosaiból négyfős csapatot 210-fèlekèppen lehet kiállítani. Hány tagú az egyesület?
3. Hányfélekèppen lehet egyforma méretű golyókat sorba rendezni, ha
a, 3piros és 4 kék golyó az adott;
b, 3 piros, 4 kék és 5 zöld golyó adott?
4. Az 1,1,1,2,2,2,2 számjegyekből hány 7 jegyű számot készíthetünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek kombinatorikai kérdések, nem másodfokúak.

1,

12 csapat játszik 11 csapattal, ez `12*11` meccs lenne, de mindegyik meccs így kétszer szerepel, osztjuk kettővel; összesen tehát `(12*11)/2` = 66 meccset játszanak.

2,

Ha öttagú lenne az egyesület, akkor 5-féleképpen lehetne összeállítani a csapatot (mindig 1 marad ki).

Ha 6-tagú lenne, akkor mindig 2 maradna ki, vagyis 6-ból 2-t kell kiválasztani (ami ugyanaz, mintha 6-ból 4-et). Ez pedig az ismétlés nélküli kombináció.

Ha n-tagú a csapat, akkor a lehetőségek száma:

`C_n^6` = `((n),(4))` = `(n!)/(4!*(n-4))` = Hát nem tudom, hogy ezt hogy lehet algebrai úton kiszámolni, egy szép harmadfokú egyenlet lesz; érdemes végigpróbálni, mert nem kell sokat.

Ha 7-tagú, akkor `C_7^4` = `(7*6*5)/(3*2*1)` =

Ha 8-tagú, akkor `C_8^4` =
..
.
.
Ha 10-tagú, akkor `C_(10)^4` = `((10),(4))` = `(10!)/(6!*4!)` = `(10*9*8*7)/(4*3*2*1)` = 210

Az egyesület 10 tagú.

3, ismétléses permutáció

a,

`P_7^(3,4)` = `(7!)/(3!*4!)` = `(7*6*5)/(3*2*1)` = 35-féleképpen.

b,

`P_(12)^(3,4,5)` = `(12!)/(3!*4!*5!)` = 27 720-féleképpen.

4, Mint az előző:

`P_7^(3,4)` = 35 db 7-jegyű számot készíthetünk.
0