Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
940
Egy üvegszálas poliészterből készült készült 12 kg tömegű szörfdeszka térfogata 120 liter. A szörfdeszka vízen sikló felülete 1.2 m2. A szörfdeszkára rááll egy 60 kg tömegű szörföző. Mennyivel süllyed lejjeb a deszka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A deszka sűrűsége:

`rho=m/V` = `(12kg)/(0,12m^3)` = 100 `(kg)/(m^3)`

A víz sűrűsége 1000 `(kg)/m^3`. A deszka a két sűrűség arányának megfelelően süllyed el, vagyis `100/1000` = 0,1 része lesz a vízfelszín alatt.

l = `V_s/A` = `(0.1*0.12)/1.2` = 0,01 m = 1 cm

A deszkára rááll a szörföző, így a tömege 12+60 = 72 kg lett.

`rho_("új")` = `m_("új")/V` = `72/0.12` = 600 `(kg)/m^3`.

Így mostmár a `600/1000` = 0,6 része lesz víz alatt, vagyis

`l_2` = `V_(s2)/A` = `(0.6*0.12)/1.2` = 6 cm

A süllyedés tehát 6-1 = 5 cm.
2