Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - Nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
880
Nóra egy ismeretlen folyadék sűrűségét tervezi meghatározni. Egy U alakú csőbe alulra higanyt, majd az egyik szárba a higany fölé 15,2 cm magasan az ismeretlen sűrűségű folyadékot tölti. A két szárban a higanyszintek különbsége 0,8 cm lesz. Mekkora az ismeretlen folyadék sűrűsége, ha a higany sűrűsége 13600 kg/m3? Milyen folyadék lehet ez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
x-szel jelölt magasságban a hidrosztatikai nyomás az A oldalon:

p = `rho_(Hg)*g*h_1` = `13600*10*0.8`

ez egyenlő ugyanebben a magasságban a B oldalon:

p = `rho*g*h_2` = `rho*10*15.2`

`rho=13600*0.8/15.2` = 715,89 `(kg)/m^3` (tipp: benzin)
2