Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem valaki, segítsen ezekben a matek feladatokban!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2452
1.Két pozitív egész szám legnagyobb közös osztója 12, legkisebb közös többszörösük 120. Igaz e hogy mindkét szám osztható 5-tel?
2.Egy háromszög oldalainak hossza 7cm, 10cm és 11cm. Egy hozzá hasonló háromszög kerülete 84m. Mekkorák az utóbbi háromszög oldalai?
3.Ötven nem feltétlenül különböző pozitív egész szám átlaga 42. szerepelhet e a számok között 2020?
4.Egy húrtrapéz alapjainak hossza 12 és 5cm. A hosszabb alapon fekvő szög 73fokos. Mekkorák a húrtrapéz szárai?
5.Van e olyan 5 pontú gráf, amelyben a csúcsok fokszáma rendre: 1;1;3;3;3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

(a;b) = 12 = `2^2*3`

[a;b] = 120 = `2^3*3*5`

Nem . Pl az egyik szám 24, a másik 60; 24 nem osztható 5-tel.

2, `x*(7+10+11)` = 84

28x = 84

x = 3

A háromszög oldalai: `3*7` = 21 m; `3*10` = 30 m és `3*11` = 33 m.

3,

Legrosszabb esetben az egyik szám a 2020, a többi 49 db pedig 1. Ekkor az átlaga `(2020+49)/50` = `2079/50` = 41,58. Ez kisebb, mint 42, tehát lehetséges.

4,

Keletkezik ott két derékszögű háromszög, melynek az egyik befogója `(12-5)/2` = 3,5 cm.

`sinalpha=a/c`

`sin73=3.5/c` `rightarrow` c = `3.5/(sin73)` = 3,66 cm-esek a húrtrapéz szárai.

5, Az összegüknek párosnak kell lenni, tehát nem lehet.
0