Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenletek - másodfokúra visszavezethető egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
441
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`2^(2+x)-2^(2-x)=15`

`2^2*2^x-2^2*2^(-x)=15`

`2^x = a` helyettesítéssel

`4a-4/a=15` /*a

`4a^2-15a-4=0`

`a_(1,2)` = `(15 pm root()(15^2+4*4*4))/(2*4)` = `(15 pm 17)/8`

`a_1` = `(15-17)/8` negatív nem lehet az exponenciális kifejezés.

`a_2` = `(15+17)/8` = 4 = `2^x`

x = 2

Ellenőrzés:

`2^(2+2)-2^(2-2)` = 15

`2^4-2^0=15`

16-1 = 15

15 = 15
0