Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szeretnék segítséget kérni, előre is köszi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
899
Egy tető gerendázatát szemlélteti az ábra. Határozd meg a hiányzó mérteteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az ABC és a CDE háromszög hasonló, ezért a megfelelő oldalaik aránya egyenlő. Az AB oldal 8 m; A DE oldal 4 m, ezért a hasonlóság aránya 2:1. Az x-et pitagorasz-tétellel kiszámolhatjuk.

x = `root()(2^2+1.5^2)` = `root()(4+2.25)` = `root()(6.25)` = 2,5 m

2x = 5 m

A nagy háromszög magassága is a kétszerese lesz a kis háromszög magasságának.

y = `2*1.5` = 3 m
-1