Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok a kémia háziban segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
403
100 cm³ vízben káliumot oldottunk és így 6,60 tömeg%-os, 1,06 g/cm³ sűrűségű oldatot nyertünk.

a, Mit tapasztaltunk a kálium oldódása során?
b, Hány gramm káliumot oldottunk?
c, Hányszoros hígítással készíthetünk ebből az oldatból pH=13,0-as oldatot?
d, Sűrűségértékek: kálium: 0,980 g/cm³
víz: 1,00 g/cm³

El is tudnátok magyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2 `K` + 2 `H_2O` `rightarrow` 2 `KOH` + `H_2`

`A_K` = 40 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`M_(KOH)` = 57 `g/(mol)`

a,

Ez egy nagyon heves reakció, a kálium olykor még ki is gyullad; csónakkal szokták csinálni (nem a folyami csónakon, hanem papírcsónakon); a reakció gázfejlődéssel is jár (hidrogéngáz).

b,

Van 100 `cm^3` víz, ami 100 gramm. Ehhez hozzáadunk valamennyi káliumot (x gramm). Az oldat 100+x gramm lenne, ha nem távozna el belőle a hidrogéngáz. Ezt is ki kell számolnunk.

x g kálium az `x/40` mol. Az egyenlet szerint keletkezik `x/40` mol KOH és `x/(2*40)` = `x/80` mol hidrogéngáz, aminek a tömege `(2*x)/80` = `x/40` gramm.

A kapott oldatunk tehát `x+100-x/40` gramm

`x+100-x/40` g oldatban van `x/40*57` g KOH; ugyanakkor

100 g oldatban van 6,6 g KOH.

`(x+100-x/40)/100=x/40*57/6.6`

Ezt az egyenletet kell megoldani x-re.

x = 4,85; ennyi g káliumot oldottunk fel.

c,

Az oldatunk tömege: `x+100-x/40` = `4.85+100-4.85/40` = 104,73 gramm.

Az oldatunk térfogata:

V = `m/rho` = `104.73/1.06` = 98,8 `cm^3`

98,8 `cm^3` oldatban van `x/57` = `4.85/57` = 0,085 mol KOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/98.8*0.085` = 0,86 mol KOH

Az oldatunk c = 0,86 `(mol)/(dm^3)`-es.

A készítendő oldat:

pH = 13 `rightarrow` pOH = `14-pH` = 14-13 = 1

`c_(KOH)` = `[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-1)` = 0,1 `(mol)/(dm^3)`

A hígítás mértéke:

x = `c/c_(KOH)` = `0.86/0.1` = 8,6-szoros a hígítás.
0