Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtágulás 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
1079

Egy réz egyforintos átmérője szobahőmérsékleten (20°C) 16, 5 mm, vonalas hőtágulás együtthatója 1,8×10 a - 3.-on °C a - 1.-en.
Mennyivel növekszik a pénzért területe, ha tartósan a zsebünkben van és testhőmérsékletre melegszik (36°C)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtágulás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Levezetnétek kérlek? :(
0

A felület változását 2α-val lehet számolni:
ΔA = 2α · A · ΔT
ahol
α = 1,8·10⁻³ 1/°C
A = r²π = 8,25²·π mm² = ... számold ki
ΔT = 36°C - 20°C = 16 °C
stb, fejezd be, már csak be kell helyettesíteni.

Nem muszáj átszámolni m²-be a felületet, maradhat mm² is. Akkor a ΔA, vagyis a terület-növekedés is mm² lesz.
0