Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nekem egy egész házi megoldás kéne S.O.S

Főoldal » Általános iskola » Fizika
536
A vas fajhője C Fe=480J/Kg K. A víz fajhője C H2O=4185J/Kg K. 200gramm 300° C-os vasat tesznek 2kg 10°C-os vízbe. Mennyi az egyensúly hőmérséklete? NAGYON SÜRGŐS
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A közös hőmérséklet x °C.

`c_(Fe)` = 480 `J/(kg*K)`

`m_(Fe)` = 200 g = 0,2 kg

`T_(Fe)` = 300 °C

`c_(H_2O)` = 4185 `J/(kg*K)`

`m_(H_2O)` = 2 kg

`T_(H_2O)` = 10 °C

`c_(Fe)*m_(Fe)*(T_(Fe)-x)=c_(H_2O)*m_(H_2O)*(x-T_(H_2O))`

`480*0.2*(300-x)=4185*2*(x-10)`

28800-96x = 8370x-83700

112500 = 8466x

x = 13,3

A közös hőmérséklet 13,3 °C.
0