Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáz nyomás-térfogat

Főoldal » Középiskola » Fizika
490
Ha izoterm módon csökkentjük egy gáz térfogatát,a gáz nyomása fp %-kal nő.Hány százalékkal fog csökkenni a nyomás,ha a térfogatot ugyanannyi százalékkal növeljük ? Adat: fp = 50 %
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
T = állandó (izoterm)

`p_1*V_1` = `p_2*V_2`

`p_2` = `1.5*p_1`

`V_2` = `(p_1*V_1)/p_2` = `(cancel(p_1)*V_1)/(1.5*cancel(p_1))` = `V_1/1.5` = `2/3*V_1`

`DeltaV` = `V_1-V_2` = `V_1-2/3*V_1` = `1/3*V_1`

Ha tehát egy gáz nyomása 50 %-kal nő, akkor a térfogata `33.dot(3)` %-kal csökken.

Most a térfogatot növeljük `33.dot(3)` %-kal.

`V_2` = `V_1+1/3*V_1` = `4/3*V_1`

`p_2` = `(p_1*V_1)/V_2` = `(p_1*cancel(V_1))/(4/3*cancel(V_1))` = `3/4*p_1`

`Deltap` = `p_1-p_2` = `p_1-3/4*p_1` = `1/4*p_1`

Ha a gáz térfogatát `33.dot(3)` %-kal növeljük, akkor a térfogata 25 %-kal csökken.
0