Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
571
Egy kúp kiterített palástja egy kör 1/3 része, és ívének gossza 6 dm. Hány dm2 a kúp felszíne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Felírható, hogy T(palást)(1)=(r²×π)/3 , illetve T(palást)(2)=(r×i)/2=(r×6)/2=3×r, és a kettő terület egyenlő, tehát:
r²×π=9×r, vagyis r=(9/π)=2,865 dm az alapkör sugara.
Az alapkör területe T=r²×π=25,783 dm²; a palást területe P=3×r=3×2,865=8,594 dm² , ebből pedig az következik, hogy a teljes kúp felszíne (alapkör terület+ palást terület) A(kúp)=25,783+8,594= 34,377 dm² lesz! :)

Remélem érthetően van leírva és tudtam segíteni! :)
0