Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika kérdésem lenne

Főoldal » Középiskola » Fizika
421
Fogunk irni a latens,fajlangos,fajlangos latens hő-ből felmérőt (8.osztály) és nem értem anyira.Valaki eltudná röviden magyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`ul bb("Látens hő")` az a hőmennyiség, ami akkor szabadul fel vagy nyelődik el, amikor a hőmérséklet nem változik.

Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy ez halmazállapot-változáskor következik be.

- Példa:

5 kg -5 °C-os jeget felmelegítünk 20 °C-ra. Mekkora hő szabadul fel?

Nézzük sorba:

1. A jeget felmelegítjük az olvadáspontjára; az ezzel járó hőmennyiség:

`Q_1` = `c_j*m_j*DeltaT_1`

A képletben szereplő jelek:

`c_j`: a jég fajhője `(ul bb("fajlagos hő"))`, táblázatból kinézhető. definíció szerint ez azzal a hőmennyiséggel egyezik meg, ami akkor szabadul fel, ha 1 kg jég hőmérsékletét 1 °C-kal növeljük. `c_j` = 2,1 `(kJ)/(kg*°C)`

`m_j`: a jég tömege

`DeltaT_1`: a végső hőmérséklet és a kiindulási hőmérséklet különbsége. A példánkban tehát 0-(-5) = 5 °C (a különbségeknél mindegy, hogy °C vagy K van, azok egyenlők).

Tehát a mi példánkban:

`Q_1` = `c_j*m_j*DeltaT_1` = `2.1 (kJ)(kg*°C)*5kg*5°C` = 52,5 kJ

2. Most jön a látens hő. Az 5 kg tömegű jeget hőmérséklet-változás nélkül (0°C-on) megolvasztjuk, ez a folyamat is jár hőmennyiség-változással.

`Q_2` = `L_j*m_j`

`L_j`: A jég olvadáshője, ez a `ul bb("fajlagos látens hő")`. Azzal a hőmennyiséggel egyezik meg, ami akkor szabadul fel vagy nyelődik el, ha 1 kg szilárd anyagból folyékony lesz. Mértékegysége `(kJ)/(kg)` Ezek az adatok is táblázatból kikereshetők, a mi példánkban `L_j` = 333,7 `(kJ)/(kg)`

`Q_2` = `L_j*m_j` = `333.7 (kJ)/(kg)*5kg` = 1668,5 kJ

3. A 0 °C-os vizet fel kell melegítenünk 20 °C-ra.

`Q_3=c_v*m_v*DeltaT_2`

`c_v` : A víz fajhője (ez is úgynevezett `ul bb("fajlagos hő"`). Azt mutatja meg, hogy mekkora hőt kell közölnünk a rendszerrel ahhoz, hogy 1 kg tömegű anyag hőmérséklete 1 °C-kal nőjön. `c_v` = 4,18 `(kJ)/(kg*°C)`

`DeltaT_2` = 20-0 = 20 °C

`m_v=m_j` a tömegmegmaradás törvénye értelmében.

`Q_3=c_v*m_v*DeltaT_2` = `4.18 (kJ)/(kg*°C)*5kg*20°C` = 418 kJ

A teljes közölt hőmennyiség a három lépés összege, azt már össze tudod adni.

Ebből kifolyólag vannak többféle fajlagos látens hők, pl fajlagos olvadáshő, fajlagos forráshő, fajlagos párolgáshő.

Összefoglalva:

- `ul("Fajlagos hő")` (fajhő): Az a hőmennyiség, ami akkor szabadul fel vagy nyelődik el, ha 1 kg tömegű anyag hőmérséklete 1 °C-kal növekszik. Jele c. Mértékegysége: `J/(kg*°C)` vagy `(kJ)/(kg*°C)`.

- `ul("Látens hő")`: halmazállapotváltozáskor bekövetkező hőmennyiség-változás. Jele: Q; mértékegysége J vagy kJ.

- `ul("Fajlagos látens hő")`: Azzal a hőmennyiséggel egyezik meg, ami akkor szabadul fel vagy nyelődik el, amikor 1 kg tömegű anyag halmazállapota állandó hőmérsékleten megváltozik. Jele: L; mértékegysége `J/(kg)` vagy `(kJ)/(kg)`

Az olvadáshő és a fagyáshő értéke tehát egyenlő, viszont előjele ellentétes. A párolgáshő viszont az a hőmennyiség, ami akkor szabadul fel amikor egységnyi tömegű anyag állandó hőmérsékleten elpárolog.

A hétköznapi életben hol találkozol hasonlóval? Egy szó: kalória

A kalória az a hőmennyiség, ami 1 g víz hőmérsékletét 1 °C-kal növeli normál körülmények között. Ha pl megnézed egy csomagolt élelmiszeren fel van tüntetve az energiatartalom körül, hogy hány kJ és hány kcal, akkor látható az összefüggés:

1 kcal `approx` 4,18 kJ

ugyanis a víz fajhője 4,18 `(kJ)/(kg*°C)`.

Tehát amikor mondják, hogy mi mennyi kalória, akkor az valójában kilokalória, csak rosszul mondják.

Remélem sikerül valamit leszűrnöd belőle.
Módosítva: 4 éve
0