Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

C vitamin

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
565
C-vitamin hatóanyagtartalmát (aszkorbinsav-tartalmát) bromatometriásan határozzuk meg. 1,5238 g mintából 100,00 ml törzsoldatot készítve, annak 10,00 ml térfogatú részletét megsavanyítjuk és KBr-ot adunk hozzá feleslegben. A mintát 0,02101 mol/dm3 koncentrációjú kálium-bromát mérőoldattal titrálva az átlagfogyás 9,47 cm3.
a. Írja fel a meghatározás reakcióegyenleteit!
b. Számolja ki, hány százalékos a tabletta hatóanyagtartalma (m/m) %-ban! (M aszkorbinsav= 176,12 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a, ábra

b,

1 mol bromátion végeredményben 3 mol aszkorbinsavat fogyaszt.

9,47 `cm^3` bromát-mérőoldatban van `9.47/1000*0.0201` = 0,19 mmol bromátion.

Ehhez fogy `3*0.19` = 0,57 mmol aszkorbinsav; ez van 10 ml-ben

100 ml-ben van 5,7 mmol aszkorbinsav, melynek a tömege `5.7*176.12` = 1,006 g aszkorbinsav

1,5238 g mintában van 1,006 g aszkorbinsav

100 g mintában van `100/1.5238*1.006` = 66 g aszkorbinsav

A minta hatóanyagtartalma 66 tömeg%.
1