Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
968
Egy 750 kg/m³ sűrűségű fából készült csónak tömege 80kg, a belső térfogata 1,8m³. A vízen mekkora terhelés esetén merül el a csónak éppen a pereméig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A csónak anyagának térfogata:

V = `m/rho` = `80/750` = `0.10dot(6)` `m^3`.

A belső térfogata 1,8 `m^3`; a teljes térfogata `1.8+0.10dot(6)` = `1.90dot(6)` `m^3`; éppen ennyi vizet szorít ki. A kiszorított víz tömege 1906,7 kg, súlya 19067 N.

A csónak tömege 80 kg, súlya 800 N.

A tartóerő tehát a kettő különbsége, vagyis 19067-800 = 18267 N. A rátehető tömeg tehát 1826,7 kg.
3