Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gondom akadt a matekkal tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
925
A vasúti töltés keresztmetszete trapéz alakú. A töltés legmagasabb részének szélessége 4,5 m. Az oldalsó lejtők 3,8 m, illetve 4,2 m, a töltés alapja 10 m. Mekkora az oldalsó oldalak emelkedési szöge? Mekkora a töltés magassága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, háromszög, képlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
van ott két derékszögű háromszög, felírhatjuk rá a pitagorasz-tételt.

`m^2+(5.5-x)^2=4.2^2`

`m^2+x^2=3.8^2`

kivonva egymásból a két egyenletet:

`-11x+5.5^2=4.2^2-3.8^2`

11x =

x = 2,46 m

`cosalpha` = `x/3.8` = `2.46/3.8` = 0,647

`alpha` = 49,67°

`cosbeta` = `(5.5-x)/4.2` = `(5.5-2.46)/4.2` = 0,724

`beta` = 43,62°

Innen van vissza az elejéhez, vagy szögfüggvénnyel meglesz az m.

`m=root()(3.8^2-x^2)` = `root()(3.8^2-2.46^2)` = 2,897 m.
Módosítva: 4 éve
0