Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
542
Egy nem szabályos érmén a fejdobás valószínűsége 0,3. Feldobjuk az érmét 5-ször , mennyi a valószínűsége, hogy legalább 2 írást dobunk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A esemény: fejet dobuk
B esemény: írást dobunk
`P(A)=0,3`
`P(B)=1-P(A)=0,7` mivel ha nem fejet dobunk, akkor írást
Annak a valószínűsége, hogy legalább 2 írást dobunk úgy határozható meg, hogy megvizsgáljuk mekkora valószínűséggel dobunk 2 írást, 3 írást, 4 írást, 5 írást és ezeket összeadjuk.
VAGY
megnézzük annak a valószínűségét, hogy hányszor dobunk 0 fejet, 1 fejet, 2 fejet vagy 3 fejet. Néhány esetben így kevesebb valószínűséget kell kiszámolni, de itt most mindegy melyiket válaszjuk:
5 írás-0 fej: `1*0,7^5=0,16807`
4 írás-1 fej: `5*0,7^4*0,3=0,36015`
3 írás-2 fej: `10*0,7^3*0,3^2=0,3087`
2 írás-3 fej: `10*0,7^2*0,3^3=0,1323`
1 írás-4 fej: `5*0,7^1*0,3^4=0,02835`
0 írás-5 fej: `1*0,3^5=0,00243`

Az előtte lévő szorzószámok (1;5;10;10;5;1) abból adódnak, hogy a fejek és írások sorrendje nem számít, ezért kombinációval meg kell határozni, hogy hány féleképpen tudunk az ötből nulla, egy... stb elemet kiválasztani.

Én felírtam az összes lehetséges esemény valószínűségét, de neked csak a legalább 2 írás kell, vagyis össze kell adni, az első 4 sort, aminek az eredménye: `0,96922`

0