Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1151
10. Egy személyvonat 72 km/h sebességgel halad. A szomszédos pályán egy 100 m hosszú tehervonat 36km/h sebességgel jön a személyvonattal ellentétes irányban.

a) Mekkora a személyvonat sebessége a tehervonathoz vszonyítva?


b) Mekkora a tehervonat sebessége a személyvonathoz rögzített vonatkoztatási rendszerben?

c) Mennyi ideig látja a személyvonat ablakán
merőlegesen kinéző utas a tehervonatot?

d) Mennyi ideig látja önmaga mellett a tehervonat vezetője a 200 m hosszú személyvonatot?

e) Mennyi ideig látja a szemelyvonatban ülő megfigyelo a tehervonatot, ha az a szemelyvonattal egy irányba halad 36km/h sebességgel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a, v = `v_(sz)+v_t` = 36+72 = 108 `(km)/h` és negatív előjelű

b, ugyanannyi, ugyanúgy negatív (-108)

c,

`s_t` = 100 m

v = 108 `(km)/h` = 30 `m/s`

`t_c` = `s_t/v` = `100/30` = `3.dot(3)` s

d,

`s_(sz)` = 200 m

`t_d` = `s_(sz)/v` = `200/30` = `6.dot(6)` s

e,

`v_(sz)` = 72 `(km)/h` = 20 `m/s`

`v_t` = 10 `m/s`

`v_e` = `v_(sz)-v_t` = 30-20 = 10 `m/s`

`s_t` = 100 m

`t_e` = `s_t/v_e` = `100/10` = 10 s
Módosítva: 4 éve
1