Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
500
Mellékeltem a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + `x+y/4` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

15,28 g `CO_2` az `15.28/44` = 0,347 mol

7,5 g víz pedig `7.5/18` = 0,417 mol

`x:(y/2)` = 0.417:0.347 = 1,2

x:y = 1:2.4 = 5:12

A keresett szénhidrogén a `C_5H_(12)`

`M_(C_5H_(12))` = 72 `g/(mol)`

`C_5H_(12)` + 8 `O_2` `rightarrow` 5 `CO_2` + 6 `H_2O`

0.347 mol `CO_2` keletkezik `0.347/6` = 0,058 mol pentánból, aminek a tömege `0.058*72` = 4,167 g
0