Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
459
Mellékeltem a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n-2)` + `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n-1 `H_2O`

3,92 standardállapotú `CO_2` az `3.92/24.5` = 0,16 mol

2,52 g víz pedig `2.52/18` = 0,14 mol

A keletkezett anyagok aránya:

`n/(n-1)=0.16/0.14`

0.14n = 0.16n-0.16

0.02n = 0.16

n = 8

A keresett dién összegképlete `C_8H_(14)`

`C_8H_(14)` + 11,5 `O_2` `rightarrow` 8 `CO_2` + 7 `H_2O`

1 mol oktadién elégetésekor keletkezik 8 mol `CO_2`

Mennyi dién elégetésekor keletkezik 0,16 mol `CO_2`?

x = `0.16/8` = 0,02 mol

`M_(C_8H_(14))` = 110 `g/(mol)`

m = `x*M` = `0.02*110` = 2,2 g oktadiént égettünk el.
0