Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezüst vegyületek

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
619
a. Mekkora az ezüst-klorid mg/dm3-ben kifejezett oldhatósága vízben 25°C-on, ha LAgCl = 1,83*10-10 (10 a mínusz tizediken)? (MAgCl = 143,32 g/mol)

b. Hány g Ag2CO3 oldódik 300 cm3 vízben? (L = 6,46·10-12)

c. Leválik-e az Ag2SO4 csapadék, ha 1,000 dm3 0,1 mol/dm3 koncentrációjú AgNO3-oldathoz 10 cm3 5 (m/m)%-os, 1,00 g/cm3 sűrűségű Na2SO4-oldatot öntünk? (L = 1,48·10-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a,

`Ag^+` + `Cl^-` `leftrightarrow` `ul(AgCl)`

`L_(AgCl)` = `[Ag^+]*[Cl^-]` = `x^2`

x = `root()(L_(AgCl))` = `root()(1.83*10^(-10))` = `1.3528*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`m_(AgCl)` = `c_(AgCl)*M_(AgCl)` = `1.35*10^(-5)*143.32` = `1.94*10^(-3)` g = 1,94 `(mg)/(dm^3)` az ezüst-klorid oldhatósága.

b,

`M_(Ag_2CO_3)` = 275,75 `g/(mol)`

`Ag_2CO_3` `leftrightarrow` 2 `Ag^+` + `CO_3^(2-)`

`L_(Ag_2CO_3)` = `[Ag^+]^2*[CO_3^(2-)]` = `(2x)^2*x` = `4x^3`

`4x^3` = `6.46*10^(-12)`

x = `root(3)((6.46*10^(-12))/4)` = `1.17*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` vízben feloldódik `1.17*10^(-4)` mol `Ag_2CO_3`

400 `cm^3` vízben feloldódik `400/1000*1.17*10^(-4)*275.75` = 0,01294 g ezüst-karbonát.

c,

`M_(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

2 `AgNO_3` + `Na_2SO_4` = `ul(Ag_2SO_4)` + 2 `NaNO_3`

1000 `cm^3` oldatban van 0,1 mol `AgNO_3`

10 `cm^3` oldatban van `10/100*5` = 0,5 g `Na_2SO_4`, ami `0.5/142` = `3.52*10^(-3)` mol

Keletkezik ugyanennyi, azaz `3.52*10^(-3)` mol `ul(Ag_2SO_4)`

`L_(Ag_2SO_4)` = `[Ag^+]^2*[SO_4^(2-)]` = `(2x)^2*x` = `4x^3`

x = `root(3)(L_(Ag_2SO_4)/4)` = `root(3)((1.48*10^(-5))/4)` = `1.55*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

Az oldhatóság nagyobb, mint amennyi az oldat koncentrációja, tehát mind feloldódik (nem válik le).
1