Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
538
a. KCl-KBr porkeverék összetételét határoztuk meg Mohr szerint. A titráláshoz 0,4743 g homogenizált porkeveréket mértünk be, melyből 100,00 cm3 törzsoldatot készítettünk. Az oldat 10,00 cm3-es részleteit titráltuk 0,04863 mol/dm3 koncentrációjú AgNO3 mérőoldattal, a fogyások átlaga 10,12 cm3 volt. Adja meg a porkeverék tömegszázalékos összetételét! MKCl = 74,56 g/mol MKBr = 119,01 g/mol

b. KCl és KBr keverékének 0,4895 g-jából 100,00 cm3 törzsoldatot készítünk. A törzsoldat 10,00 cm3-ét 0,05203 M koncentrációjú ezüst-nitrát-oldattal titráljuk. Mekkora a lehetséges legkisebb és legnagyobb fogyás? Mi a keverék tömegszázalékos összetétele, ha az átlagfogyás 9,73 cm3? MKCl = 74,56 g/mol MKBr = 119,01 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az ilyen feladatoknál a végéről kell kezdeni:

a,

10,12 `cm^3` oldatban van `10.12/1000*0.04863` = `4.92*10^(-4)` mol `AgNO_3`, ugyanennyi kloridot és bromidot fogyaszt összesen. Ez van 10 `cm^3` oldatban.

100 `cm^3` oldatban `4.92*10^(-3)` mol klorid-bromid.

Legyen x g a KCl; ami `x/74.56` mol;

0,4743-x g KBr, ami pedig `(0.4743-x)/119.01` mol

A két anyag mólszáma a fogyásnak megfelelő.

`x/74.56+(0.4743-x)/119.01=4.92*10^(-3)`

x = 0,1865

0,4743 g porkeverékben van 0,1865 g KCl

100 g porkeverékben van `100/0.4743*0.1865` = 39,32 tömeg% KCl; a többi KBr.


b,

Legkisebb fogyás: Ha csak KBr van a rendszerben

`0.4985/112.01` = 4.45 mmol, ez tízszeresre hígítva 0,445 mmol `Ag^+`

1000 `cm^3` oldatban van 0,05203 mol `Ag^+`

mennyiben van `4.45*10^(-4)` mol?

`(4.45*10^(-4))/0.05203*1000` = 8,55 `cm^3` a legkisebb fogyás.

Ha csak KCl van az oldatban:

`0.4985/74.56/10*1000/0.05203` = 12,85 `cm^3` a legnagyobb fogyás.
1