Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáz tömege,sűrűsége

Főoldal » Középiskola » Fizika
462
Mekkora a V=4*10 a -3 hatványon köbméter térfogatú tartályba zárt, T=400 K hőmérsékletű és p=8.3*10 az 5.hatványon N/négyzetméter nyomású gáz tömege ? Ismert az egyetemes gázállandó : R= 8,31*10 a köbön J/(kmol*K).Számítsátok ki a gáz sűrűségét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
V = `4*10^(-3)` `m^3`

T = 400 K

p = `8.3*10^5` Pa

R = 8.314 `J/(mol*K)`

pV = nRT

n = `(p*V)/(R*T)` = `(8.3*10^5*4*10^(-3))/(400*8.314)` = 0,998 mol

n = `m/M`

`p*V` = `m/M*R*T`

`rho` = `m/V` = `(p*M)/(R*T)` = jó lenne tudni, milyen gázról van szó, kellene hozzá a moláris tömege.
0

Szóval, mint kiderült, a `CO_2`-ról van szó.

akkor az első részhez:

m = `n*M` = `0.998*44` `approx` 44 g

Az állapotegyenletnél, ha már minden SI-ben van, a moláris tömeget is SI-ben kell megadni:

`M_(CO_2)` = 0,044 `(kg)/(mol)`

`rho` = `(p*M)/(R*T)` = `(8.3*10^5*0.044)/(8.314*400)` = 10,98 `(kg)/m^3`. (=0,011 `(kg)/(dm^3)`.)
0