Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia segítség!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
790
Egy alkil-benzol 0,50 g-jának tökéletes elégetésekor keletkező szén-dioxid és víz együttes tömege 2,10 g. Melyik lehet ez a benzolhomológ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(C_6H_5-C_nH_(2n+1))` = `78+14n` `g//(mol)`

`C_6H_5-C_nH_(2n+1)` + x `(O_2)` `rightarrow` n+6 `CO_2` + n+3 `H_2O`

0,5 mol alkil benzol az `0.5/(78+14n)` mol

1 mol alkil benzol elégetésekor keletkezik n+6 mol `CO_2` mol `CO_2` és n+3 mol `H_2O`;

ezek g-ban: `44*(n+6)` g `CO_2` és `18*(n+3)` g `H_2O`

0,5 g alkil-benzol elégetésekor keletkezik `0.5/(78+14n)*(18(n+3)+44*(n+6))`

`0.5/(78+14n)*(18(n+3)+44*(n+6))=2.1`

Ezt kell megoldani

n = 3

A keresett vegyület a propil-benzol (`C_6H_5-C_3H_7`).
0