Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani, mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
460
12-es számatni, mértani sorozatok feladatban szeretnék segítséget kérni. 15 feladatok kell az alábbiakból megcsinálni. 3 már sikerült, de a többihez nem igazán tudtam hozzákezdeni. Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges, sorozatok, 12. osztály, Középiskola, számtanisorozat, mértanisorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
rakd fel darabonként, nagyobb esély lesz a válaszokra
0

4130,

Felírjuk rá a pitagorasz-tételt:

`a_1^2+a_2^2=a_3^2`

`a_1^2+(a_1*q)^2=(a_1*q^2)^2` /:`a_1`

`1+q^2 = q^4`

`q^2=x` helyettesítéssel

`x^2-x-1=0`

`x_(1,2)` = `(1 pm root()(1^2+4*1*1))/2` = `(1 pm root()(5))/2`

Negatív nem lehet egy szám négyzete, tehát

x = `(1+root()(5))/2` = `q^2`

q = `root()((1+root()(5))/2)` `approx` 1,272

`sin alpha` = `a_1/a_3` = `1/q^2` = `1/1.272^2` = 0,618

`alpha` = 51,82°

A háromszög szögei: 51,82°, 38,18°, 90°.
0