Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene ezekben? Számtani, mértani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
Sziasztok, ezekből a feladatokból kéne összesen 15-t megoldani valahogy, úgy hogy mindkét oldalról legyen benne. Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek #matematika #12osztály #sorozatok #számtani #mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
rakd ki több kérdésre, megnőnek az esélyek a válaszokra.
0

4131,

K = 19 cm = `a_1+a_2+a_3`

`a_3` = 9 cm

I. `a_1+a_2` = `a_1*(1+q)` = 10

II. `a_1*q^2` = 9

II. / I.:

`q^2/(1+q)` = `9/10`

`10q^2=9+9q`

`10q^2-9q-9=0`

`q_(1,2)` = `(9 pm root()(9^2+4*10*9))/(2*10)` = `(9 pm 21)/20`

A negatív gyököt nem nézzük, mert az `a_3` a legnagyobb.

q = `3/2`

`a_1` = `a_3/q^2` = `9/(3/2)^2` = 4 cm

`a_2` = `a_1*q` = `4*3/2` = 6 cm

A háromszög oldalai: 4 cm, 6 cm, 9 cm.

A legnagyobb szög a leghosszabb oldallal szemközt van:

`a_3^2=a_1^2+a_2^2-2*a_1*a_2*cosgamma`

`cosgamma=((a_1^2+a_2^2)-a_3^2)/(2*a_1*a_2)` = `(6^2+4^2-9^2)/(2*6*4)` = -0,604

`gamma` = 127,2°.
0